“Bacul meu a fost mai greu decât al tău”

Mă laaaşi?

Cât mă enervează oamenii care te privesc de sus şi încearcă să te convingă că tu ai avut un examen de bac extrem de uşor pentru simplul fapt că ai fost la filologie şi nu ai dat matematică şi alte materii de real.

Şi, vai, “normal că ai luat notă mare dacă ai dat istorie şi ce alt rahat de pseudo-materie ţi-ai ales”.

Mă rog, nu cred că oamenii care au terminat mate-info ar folosi termenul de pseudo-materie, dar las-o aşa.

Nu, vere. Nu. Te-ai dus la mate-info pentru că te pricepi la matematică mai bine decât la materiile de uman. Te-ai dus la mate-info pentru că te pricepi la calcule şi la chestii logice. Pentru că ai preferat să înveţi nişte formule despre care ştiai că nimeni nu ţi le schimbă. Pentru că nu ai simţit că ai spirit creativ, imaginaţie şi intuiţie. Probabil că îţi plac lucrurile fixe, îţi place să ai un răspuns alb sau negru.

Pentru că, spre deosebire de ‘ăi de la filologie nu te-ai simţit în stare să îţi asumi riscul de a face o interpretare care, deşi ţie ţi se pare absolut normală, ar putea fi contestată, demolată şi călcată în picioare de alţii. Pentru că nu ţi-a plăcut să citeşti cărţi decât pentru acţiunea lor şi ţi s-a părut de căcat să ţii minte din ce curent fac parte şi ce le caracterizează.

Pentru că ţi-ai spus la un moment dat că mai bine te duci la mate-info, că preferi să dai bacul la biologie decât la căcatul ăla de filozofie unde nimeni nu se hotărăşte ce vrea şi toate informaţiile se bat cap în cap.

Aşa că, dacă tu te-ai dus la mate-info, te-ai dus pentru că ai ştiut că te pricepi mai bine la materii de real decât la cele de uman.

Nu vă mai uitaţi în scârbă la cei de la filologie pentru că nu aveţi dreptul.

Nu cred că aţi auzit prea des elevi la filo cu texte gen ‘ah, ce viaţă uşoară au ăia de la mate-info. Nu trebuie decât să înveţe nişte formule şi să le aplice, mare căcat. Ei nu dau la bac Kant, Nietzsche şi Wittgenstein.’

Aşa că nu mai fiţi, în pula mea, cu nasul pe sus, că nu meritaţi.

Disclaimer: a nu se înţelege că generalizez. Sunt conştientă de faptul că nu toţi absolvenţii de mate-info au atitudinea asta.Tot respectul pentru oamenii care ştiu matematică, fizică şi alte chestii scârboase şi care SUNT OK CU ASTA ŞI CU RESTUL LUMII.

Dar dacă nu ştii să vorbeşti română corect şi motivezi cu un aer de superioritate că tu eşti la mate-info şi nu eşti nevoit să înveţi gramatică, atunci nu ai niciun drept să comentezi că bacul ălora de la filo e mai uşor. Dacă ţi se pare atât de uşor la filologie, trebuia să fi urmat profilul.

LE:  Dacă ești în căutarea unui pseudo-ghid de învățat pentru bac, click aici.

Advertisements

40 thoughts on ““Bacul meu a fost mai greu decât al tău”

 1. PotatoKiller says:

  Si eu am terminat un profil uman,acum ceva timp. Acum,cand sunt mai obiectiv,cred ca intradevar bacul lor a fost mai greu. Asta nu din cauza ca materiile sunt mai dificile,dar examenul in sine era mai greu. Si sa fim seriosi,erau foarte multi de la profil real care puteau lua lejer peste 9 la materiile istorie si geografie. Vei creste si tu,o sa vezi lucrurile altfel..

  • Am dat bacul deja, nu-l dau acum.

   Spuneam de faptul că mulţi de la mate-info cred că e doar toceală la filologie, ceea ce nu e adevărat. Dacă te duci la filo, te duci pentru că îţi place, probabil de-asta se iau note mai mari.

   • PotatoKiller says:

    Se iau note mari si pentru ca e usor. Tin minte ca la istorie singura problema a fost ca nu stiam si cand sa ma opresc,iar la geografie am terminat dupa 40 min. Cunosc multe persoane care veneau la profile umane,pentru ca doar acolo intrau cu media mica…si cand ii vedeam ca luau 6 in bac..

   • E uşor pentru că îţi place şi ştii că eşti făcut pentru asta. Eu am dat sociologie la bac pentru că mi-a plăcut, nu pentru că aveam de ales între 5 materii la care nu ştiam nimic.

    Şi aşa ar trebui să fie şi la mate-info. Dar mulţi se duc doar pe principiul ‘termin mate-info şi mă duc la orice facultate vreau
    .’

 2. PotatoKiller says:

  Mie mi-a placut filosofia foarte mult,dar am ales geografie pentru bac,pentru a lua o nota mai mare. :) Filosofia am lasat-o pentru olimpiade.
  Pai si nu este corect principiul lor? In fine,ar fi mai multe de discutat aici si despre sistemul de invatamant in general. De exemplu,nu inteleg ce cauta matematica la unele facultati care nu sunt neaparat de profil real. Aici ma refer la ASE. Unde cei de la real se mandresc cu faptul ca economia e caracteristica profilului lor.
  How fucking stupid is that?

  • Eu am destui colegi de liceu care au ajuns la ASE şi chiar la medicină. Dar, da. Învăţământul are o structură de căcat, în special în iicee, tho’. O măsură ok e faptul că acum se dă bacul diferenţiat între mate-info şi filo la română. Mă rog, sunt ferm convinsă că vor exista în continuare discuţii. Care, practic, nu fac absolut nimic decât să frustreze oamenii.

  • Ank says:

   Ce cauta matematica la ASE ? Anul acesta termin facultatea si 80% din materii folosesc matematica, si nu la general, ci lucruri specifice din analiza. Am colegi veniti de la profiluri economice la ASE carora a trebuit sa le explic cum rezolva o ecuatie de gradul 2 . Deci la ASE ai nevoie de matematica..

 3. Cosmin says:

  Nu stiu acum daca pot comenta strict din punct de vedere al dificultatii, insa bacul de la mate-info, avand prin excelenta acea proba la matematica presupune in primul si in primul rand un volum foarte mare de munca.Este singurul obiect din curicula de bacalaureat care cuprinde materia de pe 4 ani de studiu. Doar teoremele si formulele la matematica iti aduna lejer peste 40 de pagini. Nu ajunge sa fii bun la matematica, nu ajunge sa ai talent, deschidere si mintea in conditiile in care necesita o pregatire de cel putin 7 luni inainte cu lucrat constant, indiferent de cat de pasionat si smart esti, e nevoie de munca si perseverenta. Nu zice nimeni ca la istorie, stiinte socio-umane,geografie este mai simplu, in conditiile in care stim cu totii cat de greoi poate fi daca nu iti place si cat de anosta poate fi materia, dar totusi este mult mai facil accesul spre o nota mai mare. Asta este sunt n pagini, nu le inveti perfect, dar ai o idee, nu iei 8,5,9,10 dar finalizezi cu o medie decenta, Indiferent de ce profil esti 10 nu se ia usor, si nu este usor, dar cum sa spun, la mate e negru pe alb, si tocmai ca un moment de neatentie, o zi pierduta, oboseala in primul rand, iti paote da un calcul peste cap ce te costa 1,5 puncte indiferent cata inclinati si talent ai. .
  Am dat bacalaureat, am fost olimpic la matematica si nici macar pentru mine relaxare totala la acest obiect, care este foarte imprevizibil la urma urmei. Nu stiu am invatat in liceu si istorie, si romana si filosofie pentru la noi nu a contat atat de mult, profilul, trebuie sa stii de toate la urma urmei, dar ce incerc sa evidentiez nu dificultatea materiei diferentiaza in sine ci pregatirea, timpul acordat si constanta cu care trebuie sa parcurgi clasa a 12-a. Imi pare rau, dar din acest punct de vedere este o mica-mare diferenta.

 4. Cosmin says:

  Iar referitor la bacul diferentiat intre uman si real? imi pare rau dar mare lucru nu se schimba, pe langa solicitarea unui plus de creativitate, care tine strict de individ.. oameni creativi si talentati sunt peste tot, si la real, si la uman, si la tehnologic. Materia este exact aceeasi, avand aceeasi consistenta, indiferent de profil tot cu acelasi comentarii de pagini iti bati capul. Nu stiu, eu totusi nu vad, unde e diferentierea? eu daca ma pricep la romana, imi place, sunt la real cu ce sunt mai exact avantajat?

 5. Cosmin says:

  imi cer scuze pentru greselile de scriere, apar din cauza faptului ca am scris repede, mult si mi-a fost lene sa reparcurg ce am scris, nu din alte considerente cum ca, mna am venit de real si nu stiu sa scriu in limba romana:)

 6. Cosmin says:

  Ah, si daca tot m-am pornit, eu in liceu in 4 ani de zile, pe langa obiectele specifice,, am studiat istorie, romana, filosofie, logica, geografie, economie, si crede-ma ca nu la modul superficial pentru ca profesorii au manifestat mereu severitate, fiind un considerat un liceu oarecum de elita. E adevarat cu mai putine ore, dar am invatat si Kant si Nietzsche, si Schopenhauer si filosofia cunoasterii lui Blaga, si razboaie si capitalele intregii lumi. Iar istorie si geografie tot 4 ani de zile am studiat, as fi curios cate ore despre “filosofia” analizei matematice se fac la uman, cata teorie a relativitatii, cati stiu ca de fapt matematica si filosofia sunt 2 materii foarte comune si ca filosofia a fost considerata la origini un obiect de studiu real, sau ca pentru a face psihologie trebuie sa intelegi fiziologia si anatomia emisferelor cerebrale? nu prea inteleg in conditiile acestea de ce critici lipsa spiritului pragmatic ale elevilor de MI., incapacitatea de a se exprima, sau creativitatea si imaginatia. Imi pare rau dar contraexemplele de elevi “realisti” care exceleaza in domenii enuntatate ca fiind “umaniste” contrabalanseaza generalitatea pe care ne-ai ilustrat-o.

 7. Sunt de acord cu tine în mare parte, Cosmin. Nu spun că nu ai dreptate. Doar că sesizarea mea nu a fost asupra materiilor care se fac în liceu la fiecare profil, ci asupra atitudinii generale ale absolvenţilor de mate-info faţă de cei de la filologie. Eu nu am insinuat nici pe departe că unii învaţă mai mult decât ceilalţi. Mă deranjează acest complex de superioritate pe care îl au mulţi elevi de la mate-info.

  Ştiu că sunt şi excepţii, dar, în cele mai multe cazuri, într-a 12a, mate-info se axează pe materiile de bac. Îţi spun asta din proprie experienţă. Am dat bacul la uman, am prieteni care au dat bacul înaintea mea, acum dau după mine şi la toţi a fost aceeaşi poveste. Indiferent de profil, te axezi pe ce îţi trebuie la bac.

  Filozofia analizei matematice nu se face în liceu. Am exagerat la faza cu Wittgenstein, nu predă nimeni aşa ceva. Dar sunt sigură că cei pasionaţi de filozofie ştiu acest lucru.

  Also, într-o ultimă parte, nu înţeleg despre ce generalitate vorbeşti. Am spus clar că nu generalizez. Am spus că nu am nimic cu oamenii care fac mate-info, nu îi consider absoluc deloc inferiori sau superiori celorlalţi. Frustrarea mea este cauzată strict de cei care se folosesc de scuza ‘am fost la mate-info’ pentru a-şi motiva greşelile, lipsa de interes sau notele mici de la bac.

  Şi vorbeai de elevi de la real care excelează la uman. Tot respectul faţă de aceşti oameni, dar nu sunt mai mulţi decât cei care se cred superiori pentru simplul fapt că au dat matematică la bac. Doar că asemenea cazuri ies în evidenţă şi par a eclipsa partea negativă.

  Oricum, am deviat mult de la subiect…

 8. Cosmin says:

  Superiori nu au de ce sa fie, absolut deloc nici daca iau 10 la matematica si restul,poate ceva mai indreptatiti sa se planga inainte de bac:)). Iti imaginez ca ma refer la acei elevi care chiar se chinuie, muncesc si isi doresc o reusita, o nota ce sa reflecte valoarea lor, nu la cei care care studiaza atatea ore de mate si nu sunt in stare sa scoata un 5-6

  • Gesundheit.

   N-am spus că oamenii de la mate-info sunt proşti, lol.
   Şi a se înţelege, once and for all. Pe româna de toate zilele. Sunt ok cu oamenii de la mate-info care sunt ok cu restul lumii. Oameni care nu se cacă pe ei degeaba.

   ^__________^

 9. Grey says:

  Spui ca nu ai dat bacul anul acesta. Pana acum bacul la limba romana era la fel pentru uman si real, nu? O intrebare am, ca vad ca esti putin revoltata pe cei de la mate-info. Cate ore de romana ai avut in clasa a 12-a?
  Eu am dat bacul acum 2 ani, am fost profil mate-info si am avut a 3-a nota la romana pe LMK. Se poate lua lejer nota mare. Despre filozofie nu ma pronunt, nu am avut tangente. Fiecare profil are hibele lui: mate M1, filozofie, poate mai este o materie si de la profilul de stiinte. Dar, fiecare profil are un numar extins de ore pentru materia principala de la bac: mate-info: 6 ore mate, 3 ore romana, 3 ore fizica. La filo cred ca aveati 5 sau 6 ore de romana dar a fost acelasi subiect.
  In legatura cu lipsa de imaginatie pentru cei care au facut mate-info, gandeste-te ca un programator/designer web nu urmeaza toate tiparele standard. Lipsa de imaginatie vine doar pe domeniul matematicii.

  • Mă refeream la imaginaţie ca la spirit de observaţie literar, în context.
   Am avut…4 sau 5 ore de română. Care, în opinia mea, nu fac o diferenţă prea mare, mai ales având în vedere faptul că profa ţinea să ne predea câte o o operă în plus pentru fiecare autor studiat. Fără ore suplimentare.

   Şi, repet, nu am nimic cu oamenii de la mate-info. Mă deranjează doar atitudinea celor care, frustraţi de faptul că mulţi iau note mai mici decât cei de la uman, se agită, ţipă şi urlă că cei de la filologie sunt nişte trântori, că nu învaţă nimic 4 ani de zile şi se apucă de invăţat cu 2 săptămâni înainte de bac.

 10. Eu sunt la mate-info , ma rog termin anul acesta.Nu am nimic cu ei, chiar ii felicit pentru ca au stiut sa evite matematica ,sa se fereasca de ea si au mers undeva unde le place banuiesc.Singura problema pe care o am cu ei.. desi ei nu au nicio vina, este faptul ca cei de la filologie au 6-7 ore de romana pe saptamana iar noi avem 3 dar materia pentru bac este aceeasi.Iar ca subiecte, diferentierea e foarte vizibila… Sunt inca socat de sistemul educational… cum sa schimbi anumite chestii cu cateva luni inainte de desfasurarea unui examen?Dupa mine logic ar fi ca cei care intra a 9a sa stie cum trebuie sa dea bacul nu sa se astepte la schimbari in fiecare an…

 11. Îţi dau dreptate, chiar dacă, cele două ore în plus de română nu au făcut prea multe, având în vedere faptul că făceam multă materie peste programa şcolară.

  Eu zic să sperăm că, de anul viitor, subiectele diferenţiate chiar vor fi diferenţiate. Poate aşa vom avea mai puţini nemulţumiţi.

  Să nu spună nimeni, totuşi, că subiectele de anul ăsta au fost grele. Au fost uşoare ambele variante şi nu ar trebui să se plângă nici unii, nici alţii.

 12. Cosmin says:

  Nu stiu ce sa zic despre cat de usor a fost. Totusi poezia modernista ramane cea mai grea, cea mai complexa, cea mai filosofica poezie si nu stiu cata lume o intelege cu adevarat. Multi invata efectiv niste fraze mecanic si doar atat de asta le este si foarte greu sa retina. Daca ne raportam la subiectul III, toate operele in afara de poeziile celor 3 modernisti erau mult mai simple si accesibile. Iar acel text de G. Calinescu, nu stiu cati l-ati citit, dar avea foarte multe subtilitati ce se refereau la formula epica balzaciana, asa ca trebuia sa ai ceva cunostinte ca sa intelegi pe deplin si sa dai niste explicatii complexe, frumoase, pertinente.
  Intr-adevar, a fost materie prevazuta in programa, adica la urma urmei ce e scris e sfant, trebuia stiut, dar haideti sa nu fim atat de rai si sa ne prefacem ca nu am trecut si noi prin asta, si nu stim cat de groaznic este stresul, tensiunea, verva perioadei respective cand totul ti se pare revoltator.
  Iar acum, nu va suparati una este Bacovia, cu poezie de 2 strofe in care cuvantul plumb se repeta de 6 ori, alta este L. Blaga cu trilogia cunoasterii, Arghezi cu Testament, o arta poetica f lunga, si sa nu mai vorbim despre Ion Barbu. Nu-mi ziceti voi mie, ca v-a fost usor cu aceste poezii. mie de exemplu mi-au placut foarte mult dar asta nu inseamna ca mi-am omorat nervii cu ele si am citit mult pe langa sa inteleg si eu despre ce vor oamenii astia sa vorbeasca!

  V-as sfatui sa mai rasfoiti niste comentarii daca vi se pare asa usoara literatura noastra complexa interbelica

  • Literatura, în general, nu este uşoară. Dar subiectele au fost de bun simţ. Eşti conştient că doar pasionaţii cu adevărat de literatură şi filolozofie au scris Barbu sau chair Blaga. Cu toate că sincer acum, Eu nu strivesc corola de minuni a lumii nu este cea mai grea poezie a sa. Şi se face la clasă, indiferent de a doua operă studiată.
   DAR. Oamenii care se plâng de Arghezi, care se studiază aproape în fiecare an, îşi merită notele mici.

   La bac se corectează destul de lejer. Eu am avut lucrări la clasă mult mai grele decât examenul de bac. Deci se poate lua notă mare doar cu materia din programă.

 13. Subiectele ,hmm nu stiu ce sa zic..asa si asa , ma uitam in comparatie cu cel de rezerva.. e mult mai accesibil , greseala a fost a noastra ca nu am trecut peste toata materia… eu unul recunosc ca trecusem prin Nichita Stanescu si Eminescu dintre poezii…eseul la Blaga pe care il am e unul lejer de invatat ( am discutat despre el mult si la ore) care vizeaza toate aspectele si nu era o problema.. in plus am inteles poezia si puteam sa o comentez cat de cat pe loc ( daca stiam versurile…)am vrut sa o trec in vedere dimineata dar am zis ca nu si am ales Iona…la examen am scris Barbu , cu a lui Riga Crypto .. era cred ca singura care puteam sa o dezvolt destul asta pentru ca avea niste personaje si intamplari pe acolo…nu a fost mare lucru daca treceai putin prin eseuri…subiectul 1 da , a avut un ridicat de dificultate, Calinescu nu este un scriitor tocmai usor de inteles…

  • Whoa, ce-mi plac persoanele raţionale.
   Have my virtual hug.

   Oricum, ce-a fost la bac a fost, frustraţi vor fi în continuare, c’est la vie.

   Succes pe mai departe, btw.

   • nivel* scuze pentru cuvintele mancate :)):D multumesc, urmeaza bacul la matematica… sa vede ce o sa fie…eu consider ca fiecare materie e dificila in felul ei , trebuie sa adopti un anumit stil de a invata…nu zic ca e e mai usor la matematica sau istorie( pentru ca asta e una dintre marile dispute intre real si uman) … la istorie ai avantajul ca poti face cred ca de un 5 doar din texte , fara sa inveti nimic… insa se compenseaza prin eseurile din final si prin faptul ca la opinii personale cei de la uman ar trebui sa aiba un avantaj…

    La matematica in schimb nu iti ajunge sa inveti teoria care si aia e destula, trebuie sa iei creionul in mana si sa incerci sa rezolvi tu singur ,nu o data mi s.a intamplat sa stau cu teoria in fata si sa nu stiu ce sa aplic sau ordinea in care sa o fac…e alt stil, dar cand am venit aici la matematica-informatica stiam ca dau mate la bac asa ca nu am acum de ce sa ma plang.

    Multi se plang de matematica din a 11a si a 12a pentru ca e altceva fata de atunci..fara cele 2 tot poti lua nota de trecere .Si am mai auzit exprimarea unora de la uman:” m.am ingrozit de matematica din a 8a si de aceea am evitat.o” aici pot sa zic ca e o greseala.. nu are nicio legatura cea din a 8a cu cea din a 9a, unul din motive este geometria care nu o mai intalnesti.

    Eu am ales matematica-informatica pentru matematica dar si pentru a scapa de romana si uite ca nu am scapat, am avut aceeasi materie ca ceilalti…
    Fiecare incearca sa se “laude” ca el a facut alegerea buna si ca la el e mai usor… si suntem pe principiul sa moara si capra vecinului…

 14. Denisia says:

  Dragii mei, observ ca in mod constant oamenii cauta mijloace eronate si inutile de diferentiere fata de semenii lor.
  Anul trecut razboiul se ducea( in urma examenului de bac) intre elevi si profesori, anul acesta se duce intre elevi si elevi, profil uman profil real…
  Este stupid !
  O vorba din popor spune asa “Omul daca vrea sa invete , invata!”
  Tu, student de liceu, ai 4 ani de zile sa te pregatesti fie ca esti la real, fie ca esti la uman, la stiinte sau oriunde ai fi tu.
  Nu exista scuze!
  Aici deja nu mai e vorba ca vezi Doamne am luat 8 si nu 10…aici e vorba de promovat, ceea ce nu se poate concepe ca dupa 12 ANI DE STAT IN BANCILE SCOLII tu, studentule de liceu, sa nu stii sa vorbesti!

  Limba romana este o materie nu esentiala….ci mandatorie. Cum este posibil sa vad atati oameni, elevi, profesori certandu-se pe tema profilului cand majoritatea elevilor, indiferent de profil, abia stiu sa lege 3 cuvinte cap si sa formuleze o propozitie.

  Am fost si eu in liceu, au fost si altii inaintea mea, si altii inaintea lor, dar nu se punea problema sa ne spalam mainile de greselile noastre pe spinarea colegilor nostri.

  Ai picat ca nu ai invatat, nu ca ti-a dat la bac poezia, ai picat pt ca nu ai invatat, nu pentru ca ai tai colegi au promovat sau nu.

  Ai picat , pentru ca lenea si distractia sunt materiile la care excelezi, nu matematica sau istoria.

  Am terminat profilul real, si facultate de profil real, si toata viata mea s-a invatit in jurul profilului real.

  DAR A FOST ALEGEREA MEA, datorita PASIUNILOR mele, dar pe langa asta…am citit, am studiat. Si off!, cat de bine mi-a prins toata cultura generala acumulata, nu spetindu-ma cu invatatul , nu nu nu , ci deschizand un ochi la ora de romana, celalalt ochi la economie, mai deschideam cate o ureche la filosofie, si tot asa. Dar cand a venit momentul sa stau la masa cu diversi oameni, nu am bagat capul in pamant sorbind dintr-un pahar 5 ore admirand cerul ca nu am stiut sa particip la discutie. NU! Am purtat o conversatie, am stiut sa fac o argumentare, am stiut sa imi spun PUNCTUL MEU DE VEDERE.
  Punctul vortru de vedere in schimb care este? “Bacul meu a fost mai greu decat al tau”

  Citez o domnisoara,pe care o citisem undeva printre discutiile contradictorii ce s-au imprastiat pe tot facebook-ul : “matematica iti aduce un loc de munca, Blaga nu”

  Ei bine , matematica nu iti aduce un loc de munca, nici Blaga, nici Eminescu , nici Einstein nici macar Zana Maseluta.
  TU iti castigi un loc de munca. CUM? Pai simplu, fii bun in ceea ce faci, chit ca studiezi renascentismul sau teorema undelor sau dai cu var.

  Daca tot ce faci in schimb este la fel de evaziv si superficial ca modul in care ai invatat in liceu atunci …. depuneti dosarul pentru somaj si stau gura-casca la televizor.

  In concluzie….razboiul nu se duce intre profile, se duce intre ignoranta si lene, intre ipocrizie si lipsa valorilor, intre analfabetism si lipsa oricarei logici.

  Puneti mana pe carte, si lasati victimizarea. Toti, nu numai cei de la real sau cei de la uman.

  O zi buna tuturor!

 15. adi says:

  Nu ai dreptate,sa iei bac-ul la limba romana,istorie si geografie este o chestiune de timp,chiar daca il pici prima data,sansele sa il iei,daca bineinteles inveti,sunt aproape de 100la 100.La matematica este cu mult mai dificil.Ai curaj sa ma contrazici?La filologie,bac-ul se da pe partea de memorare,la celelalte profile nu este asa!Ma poti contrazice la faptul ca biologia este mai dificila decat istoria,iar nu cred.Daca tu zici ca da,gandeste-te numai la problemele de genetica,sau la cate denumiru au in latina organismele.Nu mai priviti cu dispret elevii de la tehnologic,au un bac foarte incorect.Ei dau bac-ul din biologie la acelasi nivel cu cei de la real,la fel si la mate,si romama.Nu mai fac biologie din cls a x-a fratilor!!!Profesorii nu sunt asa informati ca cei de la real,iar materia din care dai bac-ul poate nici nu am facut-o in clasa,asa este la tehnologic,un adevar dureros,dar “adevarat”!

 16. O says:

  Cum sunt in preajma bacului chiar va pot spune unele lucruri. Sunt evel la profil de filologie la un liceu foarte bun din oras, cu una din cele mai bune clase de filo. Toti cei de la mate-info, conta, turism etc. la romana se bazeaza in principiu pe subiectul I si II, eu sincer ma bazez pe subiectu III pentru a primi punctaj maxim, primele doua subiecte la profil uman sunt pe putin de 2,3 ori mai grele. Istoria- nu e grea daca inveti dar e exagerat de multa, mai ales daca vrei sa iei o nota mare, Multe detalii, ani, date, nume etc si un limbaj istoric. Pentru a 3a materie am ales socilogie, pe de o parte ca imi place mai mult si de celalta al dracu ca nu imi place profa de geografie. Pentru sociologie trebuie sa invat in plus, sa ma duc la meditatii si sa fac pregatire; pe langa faptul ca invat la geografie la fel ca si restul deoarece dam aceleasi teste la ora ca si cei care dau bacul. Noi chiar invatam si engleza, mai multa la bilingv decat la engleza intensiv la mate info. Si legat de celalalt articol ca, sa fim atenti si invatam la ora, frate eu la romana stiti ce invat? Teoria lui Bill Gates despre sistemul scolar, spihanaliza tatalui sau cat de super a fost imbracata Audrey Hepburn in filmul My Fair Lady, ecranizarea mitului lui Pygmalion si Galateea. Ca sa iau bacul la romana trebuie sa invat mult si bine inafara orelor.

Leave a Potato

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s